Як зберігати воду і продукти під час перебоїв з електро- і водопостачанням
Через обстріли обʼєктів енергетики державою-терористом росією, відбуваються екстрені відключення електроенергії та перебої з водопостачанням. Водночас, за прогнозами синоптиків, найближчими днями очікується спека вище 30℃. Такі обставини створюють високі ризики для здоровʼя українців.
За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ України вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння і призвести до серйозних наслідків, тому необхідно дотримуватись наступних правил:
- Використовуйте бутильовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.
- Зберігайте запас питної води у чистій щільно закритій тарі, щоб уникнути забруднення.
- Якщо немає доступу до бутильованої чи привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, обов'язково прокип'ятивши її перед вживанням.
- Кип'ятіння води — найефективніший спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити її придатною для пиття. Кип'ятіть воду до утворення бульбашок на її поверхні та дайте охолонути природним шляхом.
- Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду, тому краще тримати воду в прохолодному темному місці, бажано в скляних ємностях. • Слідкуйте за терміном придатності води. Вода в пляшках також має свій термін придатності і вживання її після цієї дати може бути небезпечним для здоров'я.
- Закорковуйте пляшки після використання. Відкриті пляшки можуть стати місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання. • Використовуйте воду протягом декількох днів після відкриття. Після відкриття пляшку варто використати за 3–5 днів, інакше якість води може погіршитися.
- Не зберігайте воду поруч з хімікатами.
- Багаторазовий скляний посуд потрібно мити щодня з використанням мийних засобів та теплої води, щоб уникнути розмноження бактерій.
- Не використовуйте одноразові пляшки повторно. Це може бути небезпечно для здоров'я.
- Відчиняйте холодильник і морозильну камеру лише за потреби і на якомога коротший час.
- Покладіть у холодильник акумулятори холоду або ємності з замороженою водою для збереження низької температури.
- Ніколи не куштуйте швидкопсувні продукти (м'ясо, птиця, риба і залишки їжі), щоб визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумніви — викиньте.
- • Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно негайно приготувати. Якщо такої змоги немає — викиньте, оскільки після повторного замороження продукти можуть стати небезпечними для вживання.
- Якщо немає можливості належним чином приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу.
- Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами робочого холодильника.