Як попередити отруєння нітратами
Нітрати (солі азотної кислоти) - найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини.
Джерелом такого забруднення є, перш за все, азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, промисловість тощо.
Потрапляння нітратів до організму людини можливе через:
- овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються в чорній редьці, буряку, салаті та зелені);
- м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
- сири;
- воду (особливо через системи забезпечення населення водою із відкритих водойм).
Існує думка, що вода зі свердловини або колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти - в ґрунтові води, з яких - в свердловини і колодязі. Високий рівень нітратів у воді часто викликаний стоком добрив з сільськогосподарських угідь та промислових підприємств. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт в процесі метаболізму утворює нітрати, нітрозоаміни і нітрозоаміди. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.
Перші в цьому сезоні фрукти, овочі та зелень вже з’явилися на прилавках магазинів і мало хто може стриматись, щоб не скуштувати першу полуницю.
Купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити, а саме - нітрати і пестициди. Зауважимо, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів.
Згідно з дослідженнями, зі свіжими овочами до організму людини потрапляє від 40 до 80 відсотків добової дози нітратів. Тривале надходження нітратів до організму людини може порушувати обмін речовин та збільшувати вміст метгемоглобіну в крові. Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку. Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії - метгемоглобінемію, захворювання, яке в найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).
Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних (700-2000 мг/кт) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) - томати, огірки, цвітна капуста, баклажани, картопля, цибуля, часник; до низьконітратних (до 180 мг/кг) - фрукти та ягоди.
Лише проведення необхідних лабораторних досліджень ранніх овочів може визначити вміст нітратів, залишків пестицидів тощо. Саме тому, купуючи овочі та фрукти, не забувайте запитувати у продавців про наявність документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.
Важливо знати, що під час зберігання і приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті. Під час варіння, бланшування, консервування, соління, маринування, квашення, очищення рівень нітратів в овочах зазвичай знижується.
Спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігають:
- не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;
- з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;
- при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
- перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;
- обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки;
- для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;
- дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.
Вінницьке районе управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області