Офіційний веб-сайт
Сьогодні у нас: 17.07.2024 року

pogreb_miskrada@ukr.net
+380 (4346) 21463

  Що робити у разі хімічного ураження?

  В умовах воєнного стану важливо мати настороженість щодо можливого застосування ворогом хімічної зброї масового ураження та знати, як захиститися від наслідків її застосування.

  В такому випадку хімічні сполуки можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи. Як наслідок, може виникати утруднення дихання, кашель, виділення мокротиння (іноді із домішками крові), відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях.При гострих отруєннях - головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Хімічне забруднення може ускладнити хронічні захворювання легенів, астму та емфізему.

  Як захиститися?

  В приміщеннях:

  • провести герметизацію приміщення, щільно закрити вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки;
  • вхідні двері "зашторити", використовуючи будь-яку щільну тканину;
  • заклеїти щілини у вікнах і стиках рам плівкою, лейкопластиром;
  • при появі запаху використовувати засоби захисту органів дихання - можна використати ватно-марлеву повʼязку, змочену 2% розчином питної соди.

  Поза приміщенням:

  • при необхідності (наявність запаху) захистити органи дихання засобами індивідуального захисту;
  • не перебувати в понижених ділянках місцевості - долинах, ярах, тощо;
  • не перебувати довго в підвалах і в напівпідвальних приміщеннях;
  • намагатись знаходитись на підвищеннях;
  • слідкувати за напрямком вітру.

  При ускладнені ситуації (при зміні напрямку вітру) визначити маршрут виходу із зони потенційної хімічної небезпеки (виходити в сторону, перпендикулярну напрямку вітру) та якнайшвидше покинути цю зону.

  При сприятливій зміні вітру після виходу із зони забруднення або отриманні сигналу про закінчення хімічної небезпеки:

  • відкрити вікна і двері, провітрити приміщення;
  • змінити верхній одяг;
  • прийняти душ або вимити відкриті частини тіла з милом;
  • виключити будь-які фізичні навантаження.

  Продукти харчування (овочі та фрукти) промити слабким (2%) мильно-содовим розчином.

  Погребищенське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 

 

Органи влади