Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів та мінеральних речовини. Клітковина хітин, що міститься в грибах, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, саме тому вони вважаються "важкою" їжею.
Вживати гриби не рекомендовано дітям до 12 років, літнім людям, вагітним та жінкам, які годують грудьми.
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей області з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.
Якщо ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
В жодному разі не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль!
Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися у період від 30 хвилин до кількох діб, залежно від виду грибів, які ви вживали: запаморочення, нудота, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, судоми тощо.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до "швидкої" — загальний номер 103;
- промийте шлунок водою;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти, це може прискорити всмоктування токсинів у організм!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області