Ботулізм - небезпека, що приховується у домашній консервації!
В умовах війни значна частина людей має обмежений доступ до продуктів харчування гарантованої якості. До складу гуманітарної допомоги часто входять продукти домашнього виготовлення, зокрема і домашня консервація.
Закликаємо з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму.
Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів з накопиченими ботулотоксинами.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'ясо, риба, рідше – овочі, проте, реєструються випадки після вживання продуктів промислового виробництва, коли порушується технологія заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується. За найменшої підозри на ботулізм - негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості перебігу хвороби!
З метою недопущення захворювання на ботулізм рекомендуємо:
- відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
- не вживати в’ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.
- Суворо дотримуйтесь технології приготування страв та консервування, а також - правил особистої гігієни.
Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню. Навіть консерви із діючим терміном придатності можуть бути зараженими.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області