17 жовтня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року №682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.
Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів, а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.
Швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, який було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення та досягає температури не вище -18°C, яка підтримується на цьому рівні.
Гігієнічні вимоги чітко регламентують:
- загальні принципи, яким мають відповідати швидкозаморожені харчові продукти;
- рівень температури, яку необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;
- вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
- особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
- здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.
Звертаємо увагу, що Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати "вжити до").
Погребищенське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області