Питання забезпечення населення якісною питною водою на сьогоднішній день є актуальним та досить проблемним. Згідно гігієнічних вимог питна вода, призначена для споживання людиною, повинна бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад (Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людини» ДСанПіН 2.2.4-171-10).
Вважається, що найкраща якість характерна для артезіанських вод, які розташовані на великій глибині від поверхні землі і є захищеними від зовнішнього забруднення. На території Вінницької області артезіанські свердловини широко використовуються для забезпечення населення централізованим водопостачанням, проте значна частина мешканців, особливо садибної забудови, для господарсько-питного водопостачання використовує воду з криниць (як приватних, так і громадських).
Згідно санітарних вимог, колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби. Слід також ізолювати колодязь від проникнення дощових і талих вод, спорудити перехоплюючі канави. Стінки колодязя бажано облаштовувати бетонними або залізобетонними кільцями, які мають бути щільними. Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше, ніж на один метр. Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення, влаштовується не менш, як на 0,8 м вище поверхні землі. Оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку. Навколо колодязя необхідно робити глиняний замок та бетонувати майданчик (радіусом не менше 2 м) з ухилом від колодязя. Біля колодязя слід розмістити підставку для відер.
Власникам приватних криниць необхідно контролювати якість та безпечність питної води, адже незадовільна якість води може негативно вплинути на здоров'я. Слід зазначити, що на виконання бюджетної програми у 2023 році фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області з децентралізованих джерел водопостачання (громадських колодязів) було відібрано 143 проби питної води на мікробіологічні показники, з яких 92 (64%) не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічних показниках. На фізико-хімічні показники було відібрано також 143 проби, з яких 28 (19,5%) не відповідали нормативним значенням по вмісту нітратів, хлоридів, загальній жорсткості, водневому показнику рН.
Нагадаємо, що підвищена жорсткість води викликає проблеми в суглобах (артрит), утворення каменів в нирках і жовчному міхурі, захворювання серцево-судинної системи тощо. Підвищений вміст нітратів може призвести до таких серйозних захворювань, як метгемоглобінемія (в організмі відбувається кисневе голодування), онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту, порушення роботи підшлункової та щитовидної залоз, серцева недостатність, захворювання нирок. Наявність у воді кишкової палички або бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт, основними симптомами якого є біль у животі, нудота, блювання, підвищена температура тіла, пронос, слабкість.
Враховуючи викладене, з метою профілактики вищезазначених захворювань, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:
- утримувати колодязь в належному санітарно-технічному стані, звернути увагу на наявність герметичного вимощення, накриття, підставки для відра та чистого відра;
- використовувати для питних потреб воду з колодязя лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень
- у разі невідповідності якості води нормативним показникам, звернутись в спеціалізовану організацію з метою проведення очистки та дезінфекції криниці;
- не допускати облаштування поблизу колодязів вигрібних ям, надвірних туалетів, гноєсховищ, а також миття транспорту та вигул тварин (птиці);
- для питних потреб вживати лише кип'ячену воду;
- використовувати у побуті фільтри для очистки води, адже їх правильне застосування значно покращує якість питної води.
Пам'ятайте, що дотримання таких простих рекомендацій допоможе вам уникнути захворювань, пов'язаних із вживанням питної води!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області