Як на полицях магазину вибрати органічну продукцію?
До Держпродспоживслужби неодноразово звертаються з питанням: як обрати органічну продукцію серед безлічі товарів на полицях магазинів?
Давайте спочатку розглянемо, що таке органічна продукція?
Це сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримана в результаті органічного виробництва, а саме - виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), які передбачають заборону використання пестицидів, синтетичних речовин, регуляторів росту, штучних харчових добавок, ГМО тощо.
Розпізнати чи продукт органічний дуже легко. На упаковку продукції повинен бути нанесений державний логотип для органічної продукції (див. на зображенні).
Окрім того, обов'язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить:
- акронім, що ідентифікує державу походження;
- написи "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік" та будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами "біо-", "еко-" тощо будь-якими мовами;
- реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.
Також, чинним українським законодавством визнаються сертифікати, що засвідчують органічне виробництво та/або обіг органічної продукції згідно із законодавством іншої країни. В такому випадку орган іноземної сертифікації повинен бути внесеним до Переліку органів іноземної сертифікації, який оприлюднений на вебпорталі Держпродспоживслужби.
Це означає, що на упаковку продукції може бути нанесений державний логотип та/або офіційний логотип органічних продуктів іншої країни (на зображенні наведений приклад європейського логотипу - "Євролисток").
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області