Вимоги до постачальників харчових продуктів в освітні заклади
Відповідальність за якість продуктів для організації дитячого харчування в навчальних закладах, у тому числі, несуть і закупівельники (керівники закладів освіти). Саме від вимог до постачальників та їх продукту залежить, що споживають діти.
Насправді, встановити вимоги до постачання продуктів харчування нелегко, оскільки вони мають багато нюансів. До того ж, продукти теж досить сильно відрізняються, а це впливає на формування вимог. Деякі продукти харчування мають довгий термін зберігання – яйця, картопля, пастеризоване молоко тощо. А інші можна зберігати лише кілька днів і з дотриманням спеціальних вимог, наприклад, хліб чи творог.
Отже, встановити правильні вимоги для закупівлі продуктів харчування можливо тільки у разі всебічного розуміння самого продукту, реальних потреб і закупівельного процесу.
Замовник повинен керуватись загальними характеристиками продукту, що закуповується, а не вказувати конкретного виробника чи торговельну марку.
Продукти харчування для освітніх закладів мають закуповуватись безперервно протягом навчального року. Тому таку закупівлю слід планувати до початку року і розраховувати на весь рік.
Також потрібно врахувати сезонність певних продуктів. Наприклад, ягоди, овочі та фрукти мають значні сезонні відмінності в ціні. В такому разі потрібно передбачити відповідні умови в договорі, що стосуються коливання ціни на продукт в залежності від пори року. Або ж поділити предмет закупівлі на частини для проведення необхідної закупівлі в кожному періоді.
На що потрібно звертати увагу при здійсненні закупівлі продуктів харчування для закладів освіти:
- Визначитись з переліком харчових продуктів, які будуть закуповуватись (учасникам процедури закупівлі необхідно підтверджувати у складі тендерних пропозицій інформацію щодо наявності експлуатаційного дозволу для потужностей з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження або державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів у випадках, визначених відповідно статтями 23 та 25 Закону про безпечність. Дана інформація зазначена у реєстрі операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл, та державному реєстрі потужностей операторів ринку, що оприлюднені на офіційному вебсайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів)
- Визначитись з вимогами до цих продуктів: стан (заморожене, охолоджене та ін.), умови зберігання, показниками якості та безпеки (ТУ, ДСТУ тощо), частота завезення, термін придатності, вид пакування.
- Скласти перелік вимог для проведення тендеру чи вимог до постачальника.
- Постачальники продуктів харчування разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу з урахуванням термінів придатності та наявності умов для зберігання.
- Провести з персоналом бесіду з гігієни харчування й основ дитячого дієтичного харчування, санітарно-освітню роботу та ін.
- Перевіряти товарно-транспортні накладі та інші документи, передбачені договором.
- Перевіряти наявність проходження медичного огляду водіями та експедиторами.
- Перевіряти Лист контрольних перевірок температури у кузові авторефрижератора та температуру продукту (за необхідності).
- Перевіряти стан автотранспорту: чи може він забезпечити належні умови транспортування.
- Маркування та пакування продуктів харчування, їх відповідність вимогам та документам.
- Робити періодичне незалежне оцінювання (в т. ч. лабораторно) харчових продуктів за показниками безпеки та якості.
У випадку, якщо постачальник надає продукцію неналежної якості, відповідальна особа не має права прийняти цю продукцію для харчування дітей. Постачальник продуктів має замінити цю продукцію на якісну. І ніяких виключень.
Отже, щоб провести закупівлю і отримати якісні і корисні продукти, потрібно чітко встановлювати і прописувати вимоги в тендерних договорах. А також слідкувати за дотриманням цих вимог і перевіряти продукцію.
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області