Офіційний веб-сайт
Сьогодні у нас: 18.06.2024 року

pogreb_miskrada@ukr.net
+380 (4346) 21463

  Як повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України, протягом минулого місяця в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень.

  З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва - домашні паштети, в'ялена риба та м'ясо.

  Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

  Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликають з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму та рекомендують:

  • відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
  • не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
  • не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
  • не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
  • не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.

  Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.

  Будьте обізнаними та обережними!

  Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 

Органи влади