Як повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України, протягом минулого місяця в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень.
З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва - домашні паштети, в'ялена риба та м'ясо.
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликають з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму та рекомендують:
- відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
- не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.
Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.
Будьте обізнаними та обережними!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області