Офіційний веб-сайт
Сьогодні у нас: 27.04.2024 року

pogreb_miskrada@ukr.net
+380 (4346) 21463

  Отруєння грибами виникає після вживання грибів, що містять токсини. Понад 95% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними, адже у наших широтах до 20 видів грибів є потенційно загрозливими для життя людини.

  Протягом останніх років серед населення Вінницької області щорічно реєструється близько 15-20 випадків отруєнь дикорослими грибами. При цьому прослідковується чітко виражена сезонність, пов'язана з масовим збором грибів.

  За інформацією ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики МОЗ України", за поточний період 2023 року на території Вінницької області зареєстровано 11 осіб, серед яких одна 4-х річна дитина, з діагнозом отруєння дикорослими грибами. Крім того, серед потерпілих зафіксовані випадки отруєнь консервованими грибами. Летальних випадків не було.

  В основному отруєння пов'язані з помилковим збором грибів та недотриманням технології приготування страв. Потерпілі збирали гриби в лісах та лісосмугах.

  Варто зазначити, що кожен випадок підозри або отруєння розслідується на місці, інформація надається до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Фахівці Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області беруть участь у розслідуванні випадків отруєнь грибами потерпілих, які мешкають в районах області та були направлені на лікування в ЛПЗ міста Вінниця.

  Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

  Симптоми отруєння можуть з'явитися як через годину, так і через добу. Біль та нудота повторюються декілька разів кожні 6-48 годин, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.

  Основними причинами отруєнь грибами є: вживання отруйних грибів; порушення технології приготування (особливо консервованих); вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

  З метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами варто дотримуватись рекомендацій:

  • кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;
  • не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

  Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого, дайте йому випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки та спробуйте викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика). Коли промивні води стануть чистими, дайте потерпілому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги, дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши тим самим водно-сольовий баланс.

  Залишки грибів або грибних страв слід обов'язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з'ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування!

  Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 

Органи влади