Погребищенська міська рада
Офіційний веб-сайт
Сьогодні у нас: 22.04.2025 року
pogreb_miskrada@ukr.net
+380 (4346) 21463

Великдень   Поради від фахівців Держпродспоживслужби, як уникнути харчових отруєнь під час великодніх свят!

  Великдень – одне з найвизначніших релігійних свят, що знаменує собою перемогу над смертю і надію на вічне життя. До цього великого дня кожна господиня готується по-особливому, дбайливо збираючи Великодній кошик з пасками, крашанками та іншими стравами, які за традицією освячуються у церквах.

  Проте, готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати елементарні продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.

  Щоб не зіпсувати святковий настрій, запобігти харчовим отруєнням і таким чином не зашкодити здоров’ю, варто знати і використовувати кілька простих рекомендацій від фахівців Вінницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

  Отже, слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань.

  З-поміж причин таких спалахів - залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

  Також, кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб. До прикладу, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог. Ця хвороба вражає травну систему людини, а зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину.

  Джерело кишкових інфекцій - хвора людина або бактеріоносій, а головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто працює в сфері обслуговування населення, як-то продавці продуктових магазинів, працівники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

  Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може відбутись через в’ялену річкову рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену м’ясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів, назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговельній мережі. Щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати такі заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої сумнівної якості чи протерміновані продукти;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти тощо);
  • не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
  • перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити протічною питною водою, а при вживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел, як-то річок, озер, підземних джерел, поверхневих вод;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково слід робити це після відвідування туалетів;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали продукти сумнівної якості.

  У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Слід пам’ятати: самолікування становить загрозу здоров'ю.

  Відповідних правил безпеки варто дотримуватись і під час святкування на природі. Щоб Великодній пікнік не був зіпсований і не мав негативних наслідків для вашого здоров’я, фахівці Вінницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області радять:

  • не нарізайте м’ясо і овочі на одній дошці;
  • у кошику для пікніка сирі продукти не повинні лежати вище готових страв;
  • мийте руки, фрукти та овочі, ножі і поверхні, на яких нарізатимете і подаватимете їжу, захищайте їжу від комах;
  • м’ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами;
  • не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом, інші солодощі – вони швидко псуються і часто стають причиною отруєння;
  • не зловживайте стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих температурах повітря;
  • не тримайте страви на столі більше двох годин;
  • їжу, що залишилась після пікніка, не зберігайте на завтра;
  • не переїдайте – відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули насиченість;
  • пам’ятайте: безпечної дози алкоголю не існує.

  Приємного святкування! Хай ваш Великдень буде «смачним» і безпечним!

 

 Великдень

 

 

Органи влади