Ботулізм - небезпека, що приховується у домашній консервації!
В умовах війни значна частина людей має обмежений доступ до продуктів харчування гарантованої якості. До складу гуманітарної допомоги часто входять продукти домашнього виготовлення, зокрема і домашня консервація.
Закликаємо з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму.
З метою недопущення захворювання на ботулізм рекомендуємо:
- відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;
- не вживати в’ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;
- не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;
- не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.
Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню. Навіть консерви із діючим терміном придатності можуть бути зараженими.
Бережіть себе!
Погребищенське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області