Літо триває, тому, через спеку та високу температуру повітря зростає ризик отруїтися їжею. Випадки з київською шаурмою – красномовне тому підтвердження. На початкуку серпня місяця поточного року цією «смакотою» отруїлися близько сотні киян! Наразі лабораторні дослідження вказують, що причиною отруєння цією шаурмою ймовірніше за все була сальмонела.

  У Вінницькій області лише за 7 місяців поточного року маємо зростання кількості захворювань на сальмонельоз на 62%, за рахунок спалаху, який відбувся у Чечельницькому районі під час святкування випускних вечорів.

  А загалом у 2018 році, на гострі кишкові інфекції перехворіли 2656 вінничан, з них 72% складали діти. І хоча рівень захворюваності на 8% менше показників аналогічного періоду минулого року, це аж ніяк не заспокоює, адже захворюваність все одно залишається високою.

  Тому, для поціновувачів вуличної їжі – це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв, навіть якщо маєте бодай найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.

  Це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався. Передусім через м’ясо й різноманітні соуси на основі майонезу.

  Уявіть, який рай для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску за температури біля 40 градусів. Або ж на ринку, коли м’ясо, риба чи молочні продукти просто лежать на дерев’яних розкладках і годинами слугують летовищем для мух.

  Тому не нехтуйте наступними правилами:

  • Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї!
  • Лайфхак у магазині - класти швидкопсувні продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони як найдовше залишатимуться охолодженими.
  • Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Також, якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати «на потім».

  Будьте обережними та не дозволяйте миттєвому задоволенню стати загрозою для вашого здоров'я!

  Погребищенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

  Додаток